כישורי התקשורת שלכם חשובים מאוד לחיים ועל כך אין ויכוח, בין אם זה ביצירת חברויות בעבודה, קשרים טובים עם השכנים או המוכר בחנות וכמובן שגם בתחום הדייטים. המדריך הבא ייתן לכם כמה טיפים שישפרו לכם את כישורי התקשורת ויעזרו לכם לנהל שיחות בצורה טובה, יעילה וזורמת יותר.
אנשים שמצליחים מאוד במכירות יודעים איך להיות יעילים ותמציתיים במילים שהם אומרים, הם נפתרים מכל המידע הלא חשוב וגם יודעים לדבר בצורה רהוטה וברורה ומדברים בצורה כזאת שכל מילה שלהם תיחשב. כשאתם מרכיבים משפט, הימנעו מכל מיני צלילים שנועדו למשוך זמן כמו “אה…”, “אמממ…” או מילים שפשוט לא צריכות להיות במשפט כמו “אתה יודע…”, “כאילו…” אם ניקח למשל את השאלה “איך עבר עליך היום?” התשובה לא צריכה להיות
“אממ בבוקר הייתי בבית וקראתי ספר.. אהה… אחר כך ביליתי קצת עם חברים, את יודעת… כאילו היה כיף כזה…”
אלא יותר משהו בסגנון של
“בבוקר קראתי ספר ואחר כך ביליתי עם חברים, היה ממש כיף.”
אפשר לראות ששני המשפטים נותנים את אותה אינפורמציה אבל המשפט השני לא רק יותר קצר אלא גם משדר יותר ביטחון ודיבור רהוט. בנוסף, אפשר להשתמש בהפסקות קצרות או לחשוב לפני שמדברים במקום למלא את החלל הריק בצלילים מיותרים.
קל מאוד להיכנס למצב בשיחה שבו יש רגע של שקט מביך (איך נפתרים משקט מביך) כשבאים לא מוכנים לשיחה, אבל גם אם לא מוכנים עם נושאים מראש, כל משפט שנאמר בשיחה יכול להוביל לשיחה חדשה וכך לא יגמרו לכם הנושאים לדבר עליהם. טכניקה זו נקראת באנגלית Conversational Threading. ניקח למשל את המשפט הפשוט
“נסעתי אתמול לירושלים לקנות בגדים בקניון”
מה עונים על זה? אם התשובה שחשבתם עליה היא “וואלה” אז אתם בדרך לשקט מביך, אבל אם תשתמשו בטכניקה של מעבר מנושא לנושא תוכלו לגלות שיש לכם מלא דברים אחרים וטובים לענות כי המשפט מכיל נושאים רבים שעליהם אפשר לדבר בקלות רבה.
“נסעתי אתמול לירושלים לקנות בגדים בקניון“
כל מילה שצבענו בדוגמא יכולה להיות פתח לשיחה וכל שיחה יכולה להתנהל במלא דרכים. למשל, תוכלו לדבר על איך אתם אוהבים את התחושה שירושלים נותנת לכם, לספר סיפור קטן אך רלוונטי שנזכרתם בו הרגע בהקשר של ירושלים, לדבר על הדרך בה אתם אוהבים לבחור את הבגדים שלכם או על פעילויות מעניינות בקניון. אפשר כמובן לענות בשאלה לגבי כל אחד מהנושאים הצבועים, לשאול מה דעתה על ירושלים, להתעניין אם היא מעדיפה לבחור בגדים לבד או להתייעץ עם חברות והאם היא מעדיפה בילוי בקניון על פני בילוי בפארק ועוד מלא דרכים נוספות בהתאם למה שנראה לכם מתאים.
כל משפט שנאמר יכול לקבל תשובה שתוביל להמשך שיחה מרתקת.
החלטתי לעשות לכם את זה יותר פשוט ולחלק לכם את התשובות האפשריות לסוגים.
ניקח למשל את המשפט
בזמן הצבא הייתי חובשת במרפאה.
על פניו משפט קצר שלא נותן יותר מדי אפשרויות, אך אם תשתמשו בטכניקה תגלו שיש לכם לא מעט אפשרויות, למשל.
כמובן שרצוי להימנע מכל מיני משפטים או שאלות שליליות \ לא נעימות כמו “מישהו פעם מת בזרועותייך?” או גם משפטים שנראה שנאמרו בכוונה טובה אך עלולים להוביל לשיחה מדכאת כמו “ואי זה בטח מחרפן כל העומס שיש במרפאות”.
עם זאת, חשוב להבין שאין דבר כזה תשובות ‘לא טובות’ שהצד השני עונה מהסיבה הפשוטה שגם אם היא עונה “לא באמת עבדתי עם חולים אלא רק הייתי בקבלה מול המחשב” אפשר להוביל משם להמשך השיחה או לשיחה חדשה.
במקרים רבים אנחנו עלולים להפוך את השיחה לראיון עבודה, אנחנו לא רוצים לעבור משאלה לשאלה ומנושא אחד לנושא אחר לגמרי בקצב מסחרר, אנחנו גם לא רוצים לשאול שאלות קצרות ולקבל תשובות קצרות ולכן חשוב לגוון ולחשוב על הניסוח של מה שאנחנו אומרים. ניקח דוגמא פשוטה לשאלה.
ממה את מפחדת?
על פניו נראית שאלה בסיסית מאוד שיכולה להוביל להמשך שיחה, אבל למה לשאול את השאלה הזאת כשאפשר להגיד את המשפט הבא.
פעם אחת, כשהייתי קטן, נכנס לי עכביש לחולצה וזה היה ממש מלחיץ, הצלחתי בסופו של דבר להעיף אותו בלי שהוא יגרום נזק אבל מאז יש לי פוביה מעכבישים, מה איתך? מה הפחדים שלך?
המשפט השני הרבה יותר טוב מכמה סיבות
לא הייתי בטוח אם לקרוא לזה “קריאה קרה” כי “קריאה קרה” בדרך כלל מזוהה עם כל מיני מניפולטורים, אך השיטה הזאת טובה וצריך לתת לה שם. ניקח למשל את השאלה
מה התחביבים שלך?
ובמקום לשאול אותה, נצהיר פשוט משהו (גם אם הוא לא בהכרח נכון) ורצוי שהוא ישלב בתוכו חיוביות או מחמאה. למשל
את נראית טיפוס ממש כיפי, בטח יש לך תחביבים ממש מהנים ומגוונים.
על משפט כזה יכולות להיות כמה תשובות
כל הקטע בתשובות האלו, היא שאין פה תשובה לא נכונה. גם כשאתה טועה, אתה מצליח להוביל את השיחה למקום טוב יותר על פי הטכניקות שלמדנו מקודם.
שלא תחשבו שכל שיחה אמורה להתחיל מנושא אחד ולהתגלגל מנושא לנושא בקלות רבה. הצהרות אקראיות הן בסדר גמור, אפשר לדבר על כל דבר בכל הקשר אם זה נראה לכם מתאים. אפשר לדבר על משהו בסביבה, למשל
תראי את הזוג ההוא שם, איך הם נראים שמחים ביחד. זה עושה לי טוב לראות אנשים כל כך שמחים.
או לציין משהו שמעניין אתכם ולחלוק מעצמכם. אם יש לכם משהו שנותן מידע, או משתף רגש או שאלה שיושבת לכם בבטן וזה נראה לכם הזמן, אל תהססו ואמרו, יכול להיות ששם נמצא המטמון אותו אתם מחפשים. שימו לב לא לשאול שאלות שלא באמת מעניינות אתכם רק בשביל למלא את החלל הריק, יש הרבה סיבות למה לא.
כל משפט שנאמר בשיחה יכול להוביל לשיחה נוספת וכך לעולם לא ייגמרו לכם הדברים להגיד, כמעט ואין דבר כזה ‘מבוי סתום’ בשיחה. שימו לב שבדומה לכל הכישורים בחיים, הם דורשים אימונים. אל תצפו להיכנס לשיחה ראשונה עם הרעיונות שקיבלתם פה בראש ולהיות מאסטרים בניהול שיחה. התאמנו, למדו, שננו ותגלו לאט לאט שאתם כבר לא צריכים את הרעיונות האלו בראש כי הם חלק מכם.
בהצלחה!